Minden ami kocka!

Ötletek, otthon maradás esetére 3. - Podcast és YouTube csatorna

2020. április 13. - Sparky501

Mit tegyünk ha nem mehetünk sehova? Nem szabad rettegve otthon ülni és csak a híreket hallgatni. Jobb ha elveszi az ember a saját vagy a családja figyelmét, a jelenlegi rémes helyzetről. Ehhez szeretnék most pár ötletet adni, néhány sorozat, könyv, podcast, vagy YouTube csatorna képében. Igazság az, hogy a címek főleg a kockáknak fognak tetszeni (vagy még azoknak sem :D ), de szerintem bárkinek jól jön, ha messze viszi a figyelmét, egy-egy sci-fi vagy fantasy világba. Szóval lássuk az ötleteket, most a sorozatok közül;

 

Podcastok:

edsurge_podcast_landing_page_logo-1582644890.jpg

A következő, és eddig úgy néz ki, hogy az utolsó felsorolásommal, ötletelésemmel néhány Podcast és YouTube csatornát fogok bemutatni. Ha kímélni akarjuk a szemünket, vagy az otthonlét sem tud rávenni az olvasásra, mert annyira nem a te világod, akkor hallgathatunk hangoskönyveket vagy éppen beszélgetős netes műsorokat, podcastokat. Ezekben általában egy adott témakört körbejárva beszélgetnek, ketten vagy többen. Hogy hol érhetjük el őket? Ha Mac-es vagy akkor könnyű dolgod van, hiszen a macOS Catalina alapból tartalmazza a szükséges alkalmazást. Az iTunes megszűnése/átalakulása óta egy úgynevezett Podcastok nevű alkalmazást kell keresnünk, majd itt böngészve már kedvünkre válogathatunk a különféle csatornák közül. Más platformokon én személy szerint a SoundCloud-ot használom vagy Spotify-t. Viszont, ha máshogy nem is, a podcast honlapján biztosan le van írva az elérhetőség, hogy hol is tudod meghallgatni az adásaikat. De lássuk is az általam hallgatott három legtöbbet hallgatottat;

 

Checkpoint (IDDQD Blog):

Már kb 2 éve folyamatosan hallgatom ezt a műsort. Maga a blog címe egy régi Doom csalásból származik. Ennek a blognak a fő profilja az a Checkpoint nevű podcast, amiben régi játékokról beszélget a két műsorvezető. Szinte minden adásban egy vagy több meghívott vendég kíséretében. De nem csak játékok kerülnek terítékre, vannak itt régi pc-s vagy konzolos újságok és azok történelme, játék kiadók és azok ismertebb címei. Sőt tavaly indult egy történelmi sorozat is a történelem nem túl ismert de annál érdekesebb, viccesebb momentumairól. Rengeteg szóvicc, gamerhumor és történelem, mindez pedig egy podcastba sűrítve.

 

HWSW.hu:

A blogot nemrég találtam. A HWSW.hu informatikai oldal podcastja, ami értelem szerűen informatikával foglalkozik. Érdemes hallgatni hiszen több érdekes téma is előkerül, mint például az is, hogy miben hat ki a mostani vírus helyzet az informatikára és a hardver gyártókra. Még én is ismerkedek a bloggal, és folyamatosan, ahogy van időm hallgatom a régebbi adásokat.

 

WeAreTheVR:

Magát a The VR-t szerintem sokan ismerik. A két debreceni srác, aki minőségi videók készítésébe fogott. Aztán csináltak már különféle gamer rendezvényeket és reggeli beszélgetős műsort is, sőt azóta már 3 tagra bővült maga a csapat is. S a minőség egyre csak egyre jobb lesz. A reggeli beszélgetős műsoruk a „Happy Hour” hanganyagát, podcast formában is elkezdték feltölteni. Ha valaki nem ér rá nézni a YouTube csatornájukon a videókat, akkor meg is hallgathatja, bármilyen más tevékenység közben, ami hatalmas pacsi a srácoknak. Terítékre kerülnek itt mindenféle gamer, filmes, sorozatos és más hétköznapi témák is.

YouTube:

unnamed.jpg

Aki járatos az internet világában, de talán az is aki annyira nem, ismeri a net legnagyobb videó megosztó platformját a YouTube-ot. Azon belül pedig biztos mindenkinek van egy vagy több kedvenc úgynevezett „youtubere”. Én most a saját listámból szemezgettem néhány gamer szemmel érdekesebbet, akiket talán érdemes lehet nézni. Lássuk őket;

 

Mogyorósi Csaba:

Utazás, tech, apple eszközök, környezet tudatosság, a fő témái. Néha a családját vagy a barátait is bevonva, de nem a középpontba helyezve, készíti a videóit. Gyakran jár az USA-ban, és más érdekes helyszíneken, ahonnan mindig érdekes videókkal jelentkezik. Minden Apple terméket megismerhetet velünk még a megjelenéskor vagy picivel előtte. Amiket végül le is tesztel és elmondja a személyes pro-kontra véleményét. Aztán még ott vannak a Budapest zöldterületeinek megnövelésével kísérletező videók és a fényképezés témakörben elkészített részek is. Érdekes, értelmes és jó minőségű csatorna, amit élmény nézni.

 

The VR:

Ők már előkerültek a podcast kategóriában. A két debreceni srác, akik már hárman vannak, de még mindig minőségiek a videóik. A YouTube-ról már átköltöztek a rivális Twitch-re, viszont a videóikat még az első platformra is feltöltik. Vannak itt gameplayek, tech videók, beszélgetős, reggeli műsorok és végigjátszások is. Rengeteg játékot végigtoltak már az évek során, így ha nektek mondjuk nincs is rá időtök, akkor is végig tudjátok nézni egy-egy játék végigjátszását. Láthattok rengeteg gamer kütyüt is, amit részletesen bemutatnak a nagyérdeműnek. Vagy ha reggel 8 és 9 között otthon vagytok és ráértek, akkor nézhetitek a beszélgetős műsorukat is. Egy biztos, a minőségre nem lesz panasza senkinek!

 

Balázs világa:

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagy gyűjtés előzte meg az első PC-m megvásárlását, és később se ment soha könnyen a fejlesztés. De mindig is érdekelt, hogy egy-egy játékot, hogy vihetett az akkori technika egy-egy csúcskategóriás eszköze. Na akkor jött Balázs és az ő világa, ahol hátradőlve megnézhettem, hogy viszi a Half-Life-ot, a különféle 775-ös konfiguráció. De nem csak 775 van itt, hanem rengeteg, néha még régebbi, konfig is. Rengeteg gyártótól, rengeteg formában és összeállításban. Voltak kilengések nem mondom, illetve jelenleg szünetel a csatorna, de rengeteg videó van már fent a hardverekről, configokról és mindenről, ami retró informatika. Érdemes a playlistben nézelődnie annak, akit az ilyesmi érdekel. Őszinte leszek, innen kaptam ötletet a retró játékok kutatásához és gyűjtéséhez is a különféle piacokon. Csak legyen már vége ennek az otthon maradós időszaknak… :)

 

Linux Mind:

Minden ami Linux! Disztrók, telepítések, dualboot, és linuxos közösség építés. Innen sokat tanulhat az akit érdekel a Linux, de még nem nagyon vágja, hogy mi-merre-hány méter. Én személy szerint innen kezdtem az egész linuxos pályafutásom, és a tudásom nagy része is innen származik. Ha jobban érdekel a téma, vagy csak felhasználó szinten akarnád kihagyni a Windows-t és használni a Linuxot, akkor hajrá. Innen elnézve és kitanulva sikerülni fog!

 

Unlimited:

Volt egyszer egy GameDay Iroda nevű csatorna, Szirmai Gergely társvezetésében, ahonnan valami úton-módon kivált Kiss Imi. S ő alapította meg az Unlimited című csatornát. Ez már nem annyira gamer csatorna, mint a GameDay volt, hanem inkább egy összművészeti irányba elmozdult műsor. A lényege annyi, hogy Kiss Imi leül egy-egy ismert, vagy nem annyira ismert személlyel akik aztán kibeszélik az eddigi életüket és tevékenységüket, abban a művészeti ágban, ahonnan ők jöttek, és amiben ők eddig tevékenykedtek. Egyébként miközben ezt a cikket írtam, találtam rá, hogy Unlimited podcast is van az Anchor.fm-en. Szóval ha érdekel a művészet, vagy szeretnél egy-két általad is kedvelt művészről, színészről, újságíróról, korunk alkotóiról többet megtudni, akkor hajrá ez a te csatornád! Hallgathatod és nézheted is, csak rajtad áll!

 

The Stradus Linux Streamek:

Ismét Linux, de most kicsit másképpen. Egy-két írásomban már írtam, hogy Linux alatt is lehet játszani, na ez a csatorna a bizonyíték rá, hogy így van. A csatorna alapítója Beni, különféle játékokkal játszik, Linux operációs rendszer alatt. A történet kb ennyi, de annál több a csatornán a könnyed humor és miközben nézed, olyan mintha magad látnád ahogyan játszol. Hétköznapi, de mégis kedves gamer csatorna Linux platformokra épülve!

 

Psivewri / Luke Miani:

Ez két külön álló személy és csatorna! Ha tudsz egy kicsit angolul és érdekel a régebbi PC/Mac gépek felújítása és kipróbálása, akkor ezek a csatornák neked valók! A két csatornát azért kezdtem el nézni, mert jó pár videó arról szól, hogy ebay-ről vettek egy-egy régebbi Macbook-ot, majd pedig azt felújítva bemutatták mire is lehet képes és mennyire használható manapság. Ha érdekel a régi gépek restaurációja, akkor ezek lesznek a te csatornáid. Őszinte leszek, én is innen vettem az ötletet, hogy vegyek egy régebbi Macbook-ot. De ezt majd egy másik írásban vagy videóban, mert még ezt sem döntöttem el! :)

 

Kálmán Straudinger:

Érdekel a Linux, és vágod is? Használtál már parancssort és tetszett? Akkor ezt neked találták ki. A címszereplő, Linux platform alatt alkot, főleg kisebb disztrókban, mint például a Puppy Linux. Itt megnézheted, hogyan kell egy-egy disztribúciót feltelepíteni, akár grafikusan, de legtöbbször inkább parancssorosan. Megtudhatod, hogyan lehet azokat könnyedén beállítani. Érdekes csatorna és sokat lehet belőle tanulni, ha van hozzá huzalmad. De azért néha beesik egy-két játék is, hogy ne rémisszek el senkit. Érdemes egy próbát adni a csatornának!

Ötletek, otthon maradás esetére 2. - Könyvek

Mit tegyünk ha nem mehetünk sehova? Nem szabad rettegve otthon ülni és csak a híreket hallgatni. Jobb ha elveszi az ember a saját vagy a családja figyelmét, a jelenlegi rémes helyzetről. Ehhez szeretnék most pár ötletet adni, néhány sorozat, könyv, podcast, vagy YouTube csatorna képében. Igazság az, hogy a címek főleg a kockáknak fognak tetszeni (vagy még azoknak sem :D ), de szerintem bárkinek jól jön, ha messze viszi a figyelmét, egy-egy sci-fi vagy fantasy világba. Szóval lássuk az ötleteket, most a sorozatok közül;

A következő felsorolásom a könyveket fogja érinteni. Mondhatni a kedvenc könyveimet, de rajtam kívül még millióan választották őket és nem egy „bestseller” lett. Sőt lehet, hogy néhány címet már olvastatok, vagy éppen sorozat formájában már találkoztatok vele, de remélem azért tudok újat mutatni, szóval lássuk az olvasni valót;

 

H. P. Lovecraft összes művei 1.-2.-3.:

maxresdefault_3.jpg

A horror nagy öregjének az összes művét most 3 kötetben összefoglalták, és újra kiadták. Igényes borító és hatalmas terjedelem. Az olvasó eltölthet velük egy jó pár órát. Vannak benne hátborzongató mesék, illetve olyan történetek amiket olvasva érdekes látni, hogyan képzelték el akkor a holdat, holdutazást, és az idegen lényeket. Nem hiába nevezik az írót a horror egyik nagy öregjének, remekül megírt novellák, lebilincselő történetek, feszült várakozás a cselekmények végéig. S végül nem biztos, hogy megnyugvást hoz a számunkra a történet befejezése. De ez is a lényege, nem tudhatjuk, hogy mi vár ránk a sötétségben.

A kötetek címei:

- Howard Phillips Lovecraft összes művei 1.

- Howard Phillips Lovecraft összes művei 2.

- Howard Phillips Lovecraft összes művei 3.

 

Trónok harca (Game of Thrones):

statements_1275103.jpg

Az HBO sorozata által, már legtöbbek számára ismert történet, ami könyv formájában még nem ért véget. S ha minden igaz, ha véget is ér majd egyszer, nem ugyanúgy fog történni, mint ahogy a képernyőkön történt. A könyvek maguk terjedelmesek, szinte letehetetlenek, így ezek is sok időnket elveszik majd a házi karantén ideje alatt. A sorozat sajnos a játék idő végessége miatt, sok mindent gyorsan vezetett fel, sőt sokszor, nem úgy ahogy a könyvekben eredetileg történik. Jobban ki vannak fejezve a dolgok, jobban le vannak írva és jobban érthetőek, hogy mi-miért történik. Szóval annak is bátran ajánlom, aki a sorozatot már látta. Tudom, sokan vannak így, de ígérem érdemes kézbe venni a könyveket!

A kötetek címei:

- Trónok harca

- Királyok csatája

- Kardok vihara

- Varjak lakomája

- Sárkányok tánca

Vaják (The Witcher):

vajak-az-utolso-kivansag.jpg

Én az egész Witcher dologgal anno az első számítógépes játék megjelenésekor találkoztam, s rögtön a szerelmese lettem. Aztán jött a második rész és a könyv első kötete. Majd pedig a többi, így azóta sincs megállás, ami Witcher, az kell! De remélhetőleg már többen hallottak az egészről, nem csak a játékosok, hiszen a nemrég megjelent sorozat pontosan a könyveket dolgozza fel, pontosabban az elsőt. Így aki azt látta, de nem csak ők, nyugodt szívvel vehetik a kezükbe a könyveket. Ugyanolyan, sőt még nagyobb élményben lesz részük, a történeteket figyelembe véve, hála Andrzej Sapkowski lengyel írónak. Remekül mutatja be a világot, ahol különböző fajok élnek teljes egyet nem értésben, és ahol az emberek elnyomtak minden őshonos fajt, akik így a peremterületekre, a külvárosokba és az elhagyatott kietlen vidékekre szorultak vissza. Ebben a világban próbálnak életben maradni és különféle szörnyek leölésével pénzt kereső Vajákok. Miközben mindenfelől intrikák, cselszövések veszik őket körbe, sőt néha meg is próbálják őket a saját köreikbe csalni. De lesznek itt még varázslók, varázslatok és egymásnak feszülő nemzetek, sőt háború is. Remek cselekmények, remek sztori vezetés, letehetetlen könyvek, csak ajánlani tudom a könyv sorozatot!

Kötetek címei:

- Az utolsó kívánság

- A végzet kardja

- Tündevér

- A megvetés ideje

- Tűzkeresztség

- Fecske-torony

- A tó úrnője

- Viharidő

 

Hyperion Cantos:

cd0692f8993f0f05a40a72a22b941c74.jpg

Négy könyv, ketté osztva, két külön történetbe, de végül minden egybefügg. Ez a Hyperion Cantos, azaz a Hyperion, a Hyperion bukása, az Endymion és az Endymion felemelkedése. Az első két részben egy csapat vándor indul útnak, a távoli perembolygóra a Hyperion-ra. Ahol a legendás időkripták mellett egy rettegett gyilkológép, a Shrike várja őket, de végül talán magyarázatot kapnak számos kérdésükre, ami talán a világ és a galaxis sorsát is eldöntheti. A másik két könyvben egy Endymion nevű pásztor történtét követhetjük figyelemmel, amit egy fiatal lány vándorlását kell hogysegítse, miközben a széthullott Hegemónia romjain felemelkedett egyház és a hadserege próbálja meg őket megtalálni és végül megsemmisíteni. Lebilincselő történet, hihetetlen kalandokkal, megszerethető szereplőkkel, egy jövőbeli világban, s mindez négy letehetetlen kötetben, Dan Simmons-tól.

Kötetek címei:

- Hyperion

- Hyperion bukása

- Endymion

- Endymion felemelkedése

 

De utószóként még annyit, hogy bár legyen is szó bármelyik könyvről, az olvasás sohasem elvesztegetett idő. Az olvasás mindig segít kikapcsolódni és megerősíteni a képzelőerőnket. Szóval akár ezen címek közül, vagy bármely más könyvet is válasszuk, én csak biztatni tudok mindenkit, hogy hajrá!   

Ötletek, otthon maradás esetére 1. - Sorozatok

 

Mit tegyünk ha nem mehetünk sehova? Nem szabad rettegve otthon ülni és csak a híreket hallgatni. Jobb ha elveszi az ember a saját vagy a családja figyelmét, a jelenlegi rémes helyzetről. Ehhez szeretnék most pár ötletet adni, néhány sorozat, könyv, podcast, vagy YouTube csatorna képében. Igazság az, hogy a címek főleg a kockáknak fognak tetszeni (vagy még azoknak sem :D ), de szerintem bárkinek jól jön, ha messze viszi a figyelmét, egy-egy sci-fi vagy fantasy világba. Szóval lássuk az ötleteket, most a sorozatok közül;

 

A sorozatnézés az egyik legjobb lehetőség, ha otthon kell maradni. Nem volt eddig idő a kedvenc szériádat végignézni? Na most lesz! Akár egy-egy évadot egyben is lepörgethet az ember egyedül vagy a családja társaságában. Tartsatok persze szüneteket közben, de nincs is jobb egy-egy sorozattal töltött délután. Nem kell várni egy-egy hetet az újabb részekre és folyamatában követhetitek a történteket. Bármilyen címet szívesen ajánlok ami érdekli az embert, de adok néhány tippet főleg azokból a sorozatokból, amelyekkel a közelmúltban találkoztam.

 

- Silicon Valley (Szilícium-völgy):

Richard és barátai napjait követhetjük végig, miután a Szilícium-völgy-ben startup céget alapítanak és megpróbálnak feltörni. Rengeteg nehézség, nagy cégek és a saját rossz döntéseik állják az útjukat, amikből aztán vicces jelenetek kerekednek és rengeteget nevethetünk a kalandjaikon. Nincs is jobb ilyen időszakban!

silicon.jpeg

stílus: vígjáték

évadok száma: 6

 

 

- The Expanse (A Térség):

Ez a sorozat, egy bizonyos James S. A. Corey írói álnév alatt alkotó, írópáros által megálmodott világban játszódó sci-fi sorozat. Az előbb említett alkotók egyébként, több kötetet adtak ki Térség cím alatt, amiket szintén ajánlok elolvasni, s amit aztán átültettek sorozat formába. A képernyőn Jim Holden űrhajós kapitány és legénysége kalandjait követhetjük nyomon, egy olyan világban, ahol az emberiség kirajzott a naprendszerbe, viszont rögtön három felé szakadtak a frakciók. Az egyik csoportot a Föld jelenti, a másikat pedig a terraformált Mars, míg a harmadikat az úgynevezett Öv, amit a külső bányász gyarmatok csoportja alkotják. Ha nem lenne elég a széttagoltság, akkor még megjelenik egy idegen létforma/fegyver is, amit „protomolekula” néven azonosítanak. Szóval kalandban nem lesz hiány, sem pedig fordulatokban. A sci-fi rajongóinak első osztályú sorozat!

expanse.jpg

stílus: sci-fi, dráma, misztikus

évadok száma: 4

 

- Game of Thrones (Trónok Harca):

Szerintem ezt a sorozatot nem kell túlmagyarázni. A világ adott, amit George R. R. Martin alkotott meg az azonos című köteteiben. Egy középkori, fantasy világban játszódó történet, ami során milliónyi intrika, harc, csata, vér és csoda követi egymást. A lényege a harc a hatalomért, és harc az északi végeken megjelenő, de a nem mindenki által valósnak vélt, élőhalottak seregeivel, a „Másokkal”. Tökéletes választás a 8 évadnyi kaland!

gameofthrones.jpg

stílus: fantasy, kaland, dráma

évadok száma: 8

 

- The Witcher (Vaják):

Ismét egy regényből indult sorozat, ami nemrégen indult világhódító útjára. A történet középpontjában Geralt áll, aki witcher. Ez annyit tesz, hogy szörnyeket öl, egy olyan világban, ahol az emberi faj virágozni és terjedni kezd. Ugyanakkor az őshonos faj, a tünde visszaszorul, más fajokkal egyetemben. De ha ez sem lenne elég, vannak még hódító népek, varázslók és varázslatok és különféle közép-európai fólklórból vett szörnyek is. S mindez egy olyan köntösben, ami tökéletesen hihető és ha ez a mi történelmünk lenne, valószínűleg minden így is történt volna a valóságban is.

witcher.jpg

stílus: fantasy, kaland, dráma

évadok száma: 1

 

- Star Trek: Picard:

A széria egyik legjobban várt sorozata, ami eddig úgy néz ki, feledtetni tudja az eddigi balfogásokat, amit a Star Trek frenchise-al, mostanában tettek. Nekem személy szerint, sem az új Enterprise, sem pedig a Discovery sorozat nem jött be. Végletekig unalmas epizódok és mintha nem is a Star Trek univerzumban játszódnának, bár őszintén, egy idő után már nem is követtem a sorozatokat. Szóval azóta lehet, hogy a Discovery még javított a helyzetén, de engem már nem is érdekel. Ellenben a Picard! Régi szereplő, új köntösben, új környezetben, de a régi jól felépített világ alapjain. A történet lényege: Picard megöregedett és visszavonult a családja francia birtokára, ahol szőlőt termeszt és bort készít. Egykor hős volt, de miután segíteni akart a nagy ellenségen, a Romulán fajon, amikor azt egy természeti katasztrófa majdnem kiírtotta, egy félre tolt személy lett. Semmi beleszólása a Föderáció ügyeibe, és a nevét hallva sem adózik tisztelettel már senki. Ekkor jelenik megy egy lány az életében, aki különleges képességekkel bír. Majd miután romulán merénylők megölik, kiderül, hogy a lány egy android volt, valószínűleg a rég elvesztett Data egyik „lánya”. S mint kiderül, van még egy "testvére" is, aki ugyanúgy néz ki és ugyanolyan veszélyben van mint a testvére volt. Picard embereket toboroz és egy kis hajó fedélzetén útnak indul, hogy megmentse a lányt és kiderítse; miért akarja egy romulán titkos szervezet minden android halálát. S végül talán arra is fény derül majd, hogy az androidok miért semmisítették meg a Mars-ot.

picard.jpg

stílus: sci-fi, dráma

évadok száma: 1

 

- Star Wars: The Clone Wars (Star Wars: A klónok háborúja):

Nem is magán a sorozat első 6 évadán van a hangsúly, hanem az új, több év után elkészített, befejező 7.-ik évadon! Most kiderül mi történt a klónok háborújának végén. Aki nem ódzkodik az animációs sorozatoktól és/vagy érdekli a Star Wars világa, annak tetszeni fog. Sőt ha akarjuk újranézhetjük az első 6 évadot is. Időnk az tuti lesz rá!

 swclonewars.jpg

stílus: animációs, sci-fi

évadok száma: 7

 

Persze bárki, bármilyen sorozattal, nyugodtan kísérletezzen. Ha az egyik nem tetszik vagy vársz, hátha belendül a cselekmény, vagy keress bátran másikat! Idő van, szóval jó szórakozást mindenkinek és persze maradjatok otthon!

Mappa megosztás Linux-ról, Windows-ra

Manapság már egyáltalán nem meglepő, ha valakinek van egy asztali gépe, amin Windows fut és egy régebbi laptopja, ami a fix hardver megkötések miatt,  egy kisebb hardver igényű Linux-ot futtat. De mi a helyzet ha az egyik gépről el akarjuk érni a másik gépen lévő fájljainkat? Most azt a módszert szeretném bemutatni amikor is Windows alól érhetjük el a Linux-os gépünkön tárolt adatokat. 

 

Nekem például, van egy gyenge kis netbook-om, egy Q4OS operációs rendszerrel, amit jobban torrent vissza seed-elésre használok (pl egy-egy Linux distro), illetve van egy Lenovo T420 laptopom, amin egy Linux Mint 19.3 fut. Ezeket, ezzel a megoldással elérhetem az asztali Windows 10-es gépemről. Sőt egy ilyen samba megosztás beállítása után, a két szabad szoftveres gép is simán látja egymást, így azok között is szabadon küldhetem a fájljaimat oda-vissza. De nézzük is meg, hogy hogyan csináljuk;

Linuxon lévő mappa megosztása:

 

1. Ha egy linuxos gépről szeretnénk megosztani valamit Windows-ra, akkor első lépésben telepítsük fel a Samba szolgáltatást:

sudo apt-get install samba

samba_telepites.png

2. Hozzunk létre egy felhasználónevet és jelszót, amivel majd hozzáférünk a megosztott anyaghoz:

smbpasswd -a "felhasználónév"

samba_jelszo_beallitas.png

3. Ha egy már meglévő mappát akarunk megosztani akkor ugorjuk át ezt a részt, ha nem akkor;

Készítsünk egy megosztásra szánt mappát, mondjuk az Asztalon:

mkdir ~/Desktop/"mappanév"

 

4. Most konfiguráljuk az smb.conf fájlt:

sudo "szövegszerkesztő neve" /etc/samba/smb.conf

Görgessünk egészen alulra, és adjuk hozzá a következő sorokat:

["mappa neve"]

path = /home/”felhasználónév”/”mappanév”

available = yes

valid users = “felhasználónév”

read only = no

browsable = yes

public = yes

writable = yes

bealitas.png

5. A mentés után indítsuk újra az SMB szolgáltatást:

sudo service smbd restart

Én, személy szerint, minden parancssor megnyitást sudo -s parancsal kezdek, ami után kétszer meg kell adnunk a rendszergazdai jelszavunkat, s így root felhasználók leszünk, azaz rendszergazdai hozzáférést kapunk és biztosan rögtön végrehajtódnak a parancsok.

Megosztott mappa elérése Windows alól

A Linux alatt megosztott mappánk most már csak arra vár, hogy Windows alól elérjük. Ennek pedig a következő a módja:

 

1. Létre kell hoznunk egy új parancsikont:

Kattintsunk jobb egér gombbal az asztalra → Új →Parancsikon

uj_parancsikon.png

2. Ekkor meg kell adnunk az elérési útvonalat, pl.:

\\IP cím\home\"felhasználónév"\"mappanév"

windows_parancsikon_beall.png

 

Ip cím lekérése Linux alól, az ifconfig paranccsal!

ip_lekerdezes.png

 

3. Majd adnunk kell egy, szabadon választható, megnevezést a parancsikonnak.

 

4. Ezután, ha rákattintunk az ikonra. Meg kell adnunk a felhasználó nevet és jelszót, amit a Linuxos gépen használunk, s már be is tudunk lépni a megosztott mappánkba. A megadott felhasználónév-jelszó párost el is mentethetjük és akkor nem kell őket megadnunk, minden egyes belépésnél, bár ez ugye rontja a biztonságot.

Call of Duty: Mobile - Az 1. montázs (sokadik vágásra) /PC - Game Loop/

Az elmúlt időszakban nem jelentkeztem, ennek több oka is volt. Az első és legfontosabb a sorban az az, hogy meg kellett keresnek a számomra legmegfelelőbb videó vágó programot és elkezdtem tanulni a videó szerkesztést. Aztán jött a csapás; az első nyers fájl elveszett, mert egy trial progival csináltam, amit aztán letöröltem, majd a fullos verzió felrakása után jöttem rá csak, hogy a videó sérült. Így azt már soha többé nem tudtam megnyitni, így újra neki láttam. Végül remélhetőleg ez a második verzió jobbra sikerült, és kicsit többet tanultam az első hibákból, de az sohasem baj. Egy szó mint száz, itt az első montázsom! Jó szórakozást a kill-ekhez! Ha tetszik nyomj egy like-ot és iratkozz fel! Jippijájé! :D

 

Blog: https://hexahedron.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/sparky105

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1HrTN14BSWBeCu64Cuw1qQ

Mobil játékok PC-n!

Sziasztok! Manapság már rengeteg battle royale játék van a piacon és egyre több az ingyenesen megjelenő, vagy azzá váló game. Sőt egyre több cím jelenik meg a telefonokra, a mobil piac rohamos fejlődése miatt. Ezek közül egy, a nemrégiben megjelent Call of Duty Mobile. Most mutatok egy lehetőséget, amit megvalósítva, többek között ezt a sokak által kedvelt játékot is, a számítógépeden tudd futtatni!

maxresdefault_1.jpg

Nem is olyan régen még a Snake-t toltuk a telón, hogy elüssük az időt. Manapság pedig már GTA-zunk, CoD-ozunk vagy PUBG-zünk, a rohamosan fejlődő mobiljainkon. Most mutatok egy lehetőséget, hogy a telefonos játékot visszaültessük a PC-nkre.

Ha nagyobb kijelzőn szeretnénk élvezni a játékot, vagy csak egyáltalában kényelmetlen a kijelzős irányítás és jobban hozzá vagyunk szokva az egér billentyűzet kombóhoz, akkor itt a megoldás; a GameLoop!

A CoD Mobile-t fejlesztő Tencent kiadta a GameLoop (Tencent Gaming Buddy) elnevezésű programot, ami lehetővé teszi, hogy mobilos játékokat PC-n futtassunk. Ez lényegében egy emulátor, ami hivatalosan és ingyenesen került a nagyközönség elé. A következő linkek valamelyikéről letöltve, majd telepítve, megannyi játékot kapunk, amelyek közül bármelyiket egy kattintással installálva már az otthoni számítógépünkön is játszhatunk.

A teljesség igénye nélkül néhány cím:

  • - Call of Duty Mobile-t
  • - PUBG Mobile
  • - Arena of Valor
  • - Clash of Kings
  • - Garena Free Fire

gameloop.jpg

Game Loop Tencent Minimum követelmények:

Operációs rendszer: Windows 10 (32/64-bit)
Processzor: Intel® Core™ i3-8100
Memória: 4 GB RAM (6 GB virtual RAM)
Grafikus kártya: Direct X 11.0+ supported (NVIDIA GeForce GTX 660)
Net: Folyamatos internet kapcsolat
Merevlemez: 2 GB

Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy mivel emulátorról beszélünk, vannak hibák. Igaz, hogy folyamatosan karban tartják és jönnek ki a bug fixek, mint ahogy már most a 2020-as év elején is jött ki frissítés (a program már a v3.0-ás verziónál tart), de akkor is előfordulnak.

maxresdefault_2.jpg

Személyesen két nagyobbal találkoztam. Az egyik az a CoD Mobile-nál, hogy miután betölt a játék és elindul a battle royal, nem tudok célozni és lőni, vagy épp céloz, de úgy marad. Ezt azzal tudjuk kiküszöbölni, hogy a játék elején, amikor várakozás van a játékosokra, kipróbáljuk a bal egérgombot és ha a karakter vág a késsel, akkor minden oké, viszont ha nem, akkor érdemes kilépni mind a játékból, mind pedig a GameLoop-ból és újraindítani mindkettőt. Ezután minden esetben helyreállt a dolog.

A másik hiba az általam mobilon elkezdett játéknál, a Darkness Rises-nál áll fent. A lényege, hogy a bejelentkezési képernyő után, újra és újra visszaáll az alap bejelentkezési képernyőre.

Azonban ahogy fentebb is írtam, a programot folyamatosan frissítik és javítják. Sőt a hibákat nem lehet eldönteni, hogy a játék vagy az emulátor okozza. De az biztos, hogy előbb utóbb javítva lesznek!

Egy szó mint száz, aki PC-n is élvezni akarja, a mobilon már megszokott játékait, annak itt a lehetőség! Érdemes kipróbálni!

Gameplay 02. - Call of Duty Mobile /Battle Royale/ Újra #1/100 (PC/GameLoop)

Gameplay - Call of Duty Mobile /Battle Royale/ #1/100 (PC/Gameloop) A Gameloop-nak köszönhetően, kipróbáltam PC-n is, a Call of Duty Mobile-t. Újra Battle Royal mód és újra 1. hely! :) ( persze miután vagy ezerszer lenyomtak! :D ) Nyomj egy lájkot, ha tetszett! Köszi! :)